Ciasto - kwiat na dżemie i maślance

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niektóre kwiaty są jadalne... ten na pewno! ;) A powstał dzięki mojej niedzielnej wyprawie do sklepu, gdzie nabyłam fajną silikonową foremkę do wypieków. Wykonuje całą pracę za pieczącego!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    Na ciasto:
    · 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    · 0,5 szklanki brązowego cukru
    · 4 jajka
    · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    · 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    · 0,5 szklanki oleju rzepakowego
    · 1 szklanka maślanki
    · 3-4 łyżki dżemu jagodowego
    Na masę:
    · krem orzechowo-czekoladowy do przełożenia ciasta
    · 250 g mascarpone
    · 2 łyżki cukru pudru
    · duża łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto - kwiat na dżemie i maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Foremka 1. Składniki
    Na ciasto:
    · 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    · 0,5 szklanki brązowego cukru
    · 4 jajka
    · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    · 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    · 0,5 szklanki oleju rzepakowego
    · 1 szklanka maślanki
    · 3-4 łyżki dżemu jagodowego
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy dżem, maślankę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz olej. Całość przelewamy do foremki, pieczemy ok. 50 minut, funkcja termoobieg, 180 stopni (do efektu suchego patyczka).
  • 2. Na masę:
    · krem orzechowo-czekoladowy do przełożenia ciasta
    · 250 g mascarpone
    · 2 łyżki cukru pudru
    · duża łyżka masła

    Masło ucieramy z cukrem, dodajemy serek.
    Przestudzone ciasto przecinamy na pół, smarujemy kremem orzechowo-czekoladowym, wykładamy masę z serka mascarpone i przykrywamy wierzchnim plackiem. Dekorujemy.Kolorowe wzorki na cieście wykonałam za pomocą pisaków cukrowych . Nie przepadam za takimi wynalazkami, ale czasami można w kuchni ułatwić sobie pracę. Ale uwaga! w składzie czerwonego pisaka jest koszenila.
    Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!!

Porady

Ps. Jeśli nie macie takiej formy, ciasto możecie zrobić w najzwyklejszej tortownicy. Ciasto można również rozlać do małych foremek na babeczki. Jako że silikonowa foremka-kwiatek jest nieco mniejsza od zwykłej tortownicy, część ciasta rozlałam do foremek na babeczki. A należy pamiętać, żeby ciasta nie rozlewać do pełna, a co najwyżej do 3/4 wysokości foremki, gdyż w trakcie pieczenia sporo urośnie. Wybierając wersję mini do każdej babeczki możemy dodać owoc np. winogrono.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować