Ciasto kukułka to pyszne ciasto warstwowe. Składa się z dwóch rodzajów biszkoptu, jasnego i ciemnego oraz masy śmietanowej. Puszyste ciasto kukułka z bitą śmietaną i czekoladą to doskonały pomysł na deser do kawy. Sprawdźcie przepis na ciasto kukułkowe!
4.77 (171 ocen)
Porady
Ciasto warto zrobić dzień wcześniej.
Przepis na ciasto kukułka jest nieco pracochłonny, ale efekt za to będzie wspaniały! Warto przygotować je dzień przed jedzeniem, żeby wszystkie smaki zdążyły się połączyć.
W naszym przepisie nie używamy cukierków kukułek. Smak ciasta nawiązuje jednak do smaku tych cukierków. Osiągamy ten efekt używając naturalnych składników i sprawdzonych połączeń smakowych. Ciasto kukułka z cukierków również jest warte przygotowania – jeśli chcecie dodać je do naszego przepisu, rozdrobnijcie cukierki i dorzućcie niewielką ich ilość do masy śmietanowej.
Ważne jest, aby do masy śmietanowej dodać żelatynę. W przeciwnym razie bowiem bita śmietana może szybko podejść wodą i sprawić, że biszkoptowe blaty namokną i całość będzie niesmaczna.
Ciasto kukułka można też przygotować bez pieczenia. Zamiast pieczonych blatów biszkoptowych wykorzystujemy wtedy gotowe biszkopty. Warto użyć podłużnych biszkoptów, które łatwiej równo ułożyć w formie niż biszkopty okrągłe. Ciasto kukułka z biszkoptami jest równie smaczne – to dobra opcja, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, by samodzielnie upiec blaty.
Sekretem dobrego ciasta kukułka jest poncz. To w połączeniu kawy, alkoholu i czekolady kryje się znany nam z cukierków smak. Jeśli jednak ciasto będą też jadły dzieci lub osoby niepijące alkoholu, możecie zrezygnować z dodatku wódki i przygotować poncz tylko na bazie kawy, czekolady i cukru z niewielkim dodatkiem wody.
Bitą śmietaną z kolei można zastąpić lub wymieszać w proporcji pół na pół z mascarpone. Dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do kremu żelatyny, mascarpone zapewni odpowiednią gęstość masy.
PP_05-2013
Komentarze