Ciasto Kukułka

4.77 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto kukułka to pyszne ciasto warstwowe. Składa się z dwóch rodzajów biszkoptu, jasnego i ciemnego oraz masy śmietanowej. Puszyste ciasto kukułka z bitą śmietaną i czekoladą to doskonały pomysł na deser do kawy. Sprawdźcie przepis na ciasto kukułkowe!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    6 jaj
    1szkl. mąki
    1szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1czubata łyżka kakao
    BISZKOPT JASNY :
    4 jaja
    pół szkl. mąki ziemniaczanej
    pół szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szkl. cukru
    MASA ŚMIETANOWA:
    Dwie śmietany 30% ( 0,5l każda )
    8 łyżeczek żelatyny
    cukier puder do smaku (około 2- 3 łyżki na 0,5l śmietany)
    PONCZ :
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    czekolada gorzka (100g)
    czekolada mleczna (100g)
    3-4 kieliszki wódki
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.77 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części .

    BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny . Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego ( mogą być większe ) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad , wystudzić . Do wystudzonego dodać wódkę , wymieszać .

    BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody . Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem ,dodać wystudzoną żelatynę , wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego , na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny , polać dokładnie wystudzonym ponczem . Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt , przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta , udekorować według uznania .

Porady

Ciasto warto zrobić dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ciasto kukułka – przepis prosty

Przepis na ciasto kukułka jest nieco pracochłonny, ale efekt za to będzie wspaniały! Warto przygotować je dzień przed jedzeniem, żeby wszystkie smaki zdążyły się połączyć.

W naszym przepisie nie używamy cukierków kukułek. Smak ciasta nawiązuje jednak do smaku tych cukierków. Osiągamy ten efekt używając naturalnych składników i sprawdzonych połączeń smakowych. Ciasto kukułka z cukierków również jest warte przygotowania – jeśli chcecie dodać je do naszego przepisu, rozdrobnijcie cukierki i dorzućcie niewielką ich ilość do masy śmietanowej.

Ważne jest, aby do masy śmietanowej dodać żelatynę. W przeciwnym razie bowiem bita śmietana może szybko podejść wodą i sprawić, że biszkoptowe blaty namokną i całość będzie niesmaczna.

Ciasto kukułka bez pieczenia

Ciasto kukułka można też przygotować bez pieczenia. Zamiast pieczonych blatów biszkoptowych wykorzystujemy wtedy gotowe biszkopty. Warto użyć podłużnych biszkoptów, które łatwiej równo ułożyć w formie niż biszkopty okrągłe. Ciasto kukułka z biszkoptami jest równie smaczne – to dobra opcja, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, by samodzielnie upiec blaty.

Sekretem dobrego ciasta kukułka jest poncz. To w połączeniu kawy, alkoholu i czekolady kryje się znany nam z cukierków smak. Jeśli jednak ciasto będą też jadły dzieci lub osoby niepijące alkoholu, możecie zrezygnować z dodatku wódki i przygotować poncz tylko na bazie kawy, czekolady i cukru z niewielkim dodatkiem wody.

Bitą śmietaną z kolei można zastąpić lub wymieszać w proporcji pół na pół z mascarpone. Dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do kremu żelatyny, mascarpone zapewni odpowiednią gęstość masy.

PP_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować