Kubusiowe ciasto bezglutenowe

0 (0 ocen)

Ciasto idealne dla tych którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków

Składniki:

  • Wszystkie składniki bezglutenowe:

    Biszkopt:
    4 jajka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia:

    Na krem:
    1 l soku Kubuś o dowolnym smaku
    3 budynie waniliowe (po 40 g każdy)

    Dodatkowo:
    2 opakowania delicji
    śmietanka 30% mała
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka pomarańczowa
    2 galaretki wiśniowe

Kubusiowe ciasto bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i na końcu mąkę. Upiec.
  • 2. Krem: z soku kubuś odlać około 1 szkl i w niej rozmieszać budynie, pozostały sok zagotować do gotującego wlać rozpuszczone budynie, mieszac aż ładnie zgęstnieje. Ciepły (ale nie gorący) budyń wylac na biszkopt, na wierzchu poukładac delicje. wystudzić.
  • 3. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szkl wody. śmietankę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru pudru i tężejącą galaretkę. W ten sposób przygotowane ptasie mleczko wylać na delicje. Schłodzić.
  • 4. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wylać na wierzch. schłodzić.

Porady

Ciasto ożeźwiające, idealne na ciepłe dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy