Ciasto Kubuś

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Znane i lubiane ciasto chyba przede wszystkim przez dzieci,bo przygotowane jest na marchewkowym przecierowym soku typu Kubuś więc stąd ta nazwa.Wariacji na temat Kubusia jest wiele,jedni robią go na herbatnikach,inni z jedną warstwą biszkoptu. Przedstawiam więc moją wersję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl. mąki tortowej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Warstwa pomarańczowa:
    duża butelka Kubusia o smaku marchewkowo-pomarańczowym
    2 budynie śmietankowe na 3/4 l

    Warstwa biała:
    500 ml śmietanki 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka razem z żółtkami i cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem. Wylać na blachę i piec 30-35 min. w temp.180°C. Ostudzony biszkopt przeciąć na połowę tak aby powstały 2 cienkie placki.
  • 2. Budynie rozpuścić w 1 szkl. soku, resztę Kubusia zagotować. Ugotować budyń i gorący wylać na I biszkopt,przykryć II biszkoptem i odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i trochę przestudzić. Śmietanę ubić z cukrami, połączyć z żelatyną i wylać na II biszkopt. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto oprószyć potartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować