Ciasto, które samo się robi

4.95 (191 ocen)

Wystarczy warstwami ułożyć składniki, po dwóch godzinach zamieszać, upiec i pyszne ciasto drożdżowe gotowe.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    5 szklanek mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    10 dag świeżych drożdży

    Dodatkowo:
    dowolne owoce (użyłam zamrożonych jagód)
    3 łyżki płatków migdałowych

    Kruszonka:
    40 g cukru pudru
    80 g masła
    120 g mąki
Wystaw ocenę:

4.95 (191 ocen)

Ciasto, które samo się robi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ciasto najlepiej przygotować w misce lub innym naczyniu z szerokim dnem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Na dno miski pokruszyć drożdże. Następnie rozsypać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wylać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana (koniecznie) mąka ze szczyptą soli.
    Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką.

  • 2. Kruszonka:
    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć palcami na kruszonkę.

    
  • * 3. Wykonanie:
    Blachę o wymiarach 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać.

  • * 4. Na wierzchu poukładać owoce.
  • * 5. Całość posypać płatkami migdałów
  • * 6. i posypać kruszonką.
  • 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min. w temp. 180*C. Wyjąć z piekarnika i przestudzić ( u mnie poszło jeszcze ciepłe :)) ).

Porady

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Zjem to!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować