Ciasto, które samo się robi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ciasto najlepiej przygotować w misce lub innym naczyniu z szerokim dnem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na dno miski pokruszyć drożdże. Następnie rozsypać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wylać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana (koniecznie) mąka ze szczyptą soli.
Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką.
2.Kruszonka:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
3.Wykonanie:
Blachę o wymiarach 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać.
4.Na wierzchu poukładać owoce.
5.Całość posypać płatkami migdałów
6. i posypać kruszonką.
7.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min. w temp. 180*C. Wyjąć z piekarnika i przestudzić ( u mnie poszło jeszcze ciepłe :)) ).
Komentarze