na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
łyżka cukru
na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
900 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
2.Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, wsypać cukier, dusić około 10 minut. Jeśli nie są zbyt soczyste, podczas duszenia wlać szklankę wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki, dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić, tężejące wylać na biszkopt, wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia.
3.Budynie ugotować z cukrem na mleku. Ostudzić. Zimne utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na jabłka, rozsmarować. Polać dowolną polewą i posypać prażonym kokosem.
Porady
kokos najlepiej uprażyć z łyzka masła i łyzeczka cukru
Komentarze