Ciasto kruche z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne ciasto kruch, do którego można dodawać każde owoce sezonowe.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę:

    60 dag mąki pszennej,
    3 żółtka i jedno całe jajko,
    pół szklanki cukru
    1 margaryna,
    2 łyżki smalcu,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    pół szklanki mleka,
    1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko i wyrabiamy ciasto.
  • kruche2 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy umyte i wyczyszczone truskawki, które posypujemy zwykłym cukrem i cukrem waniliowym.
  • kruche ciasto 3. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować