Przepyszne ciasto kruch, do którego można dodawać każde owoce sezonowe.
25 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na dużą blachę:
60 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
pół szklanki cukru
1 margaryna,
2 łyżki smalcu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół szklanki mleka,
1 kg truskawek
Ciasto kruche z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko i wyrabiamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy umyte i wyczyszczone truskawki, które posypujemy zwykłym cukrem i cukrem waniliowym.
3.Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Komentarze