Ciasto kruche z rabarbarem i pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto kruche zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, jedna nieco większa od drugiej. Ciasto umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej to robić przez papier do pieczenia) i wylepiamy nim blaszkę o wymiarach 25/25 cm . Spód umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut następnie studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i ciągle miksując dosypujemy budynie. Na koniec dolewamy olej(cienką stróżką), ponownie miksujemy.
Piankę umieszczamy na podpieczonym spodzie, wyrównujemy.
Rabarbar kroimy w małą kostkę, rozkładamy go na piance. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Placek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30 minut.
SMACZNEGO.
Komentarze