Ciasto kruche z rabarbarem i pianką truskawkową

5 (178 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowo kruche ciasto , rabarbar i pianka tuskawkowa - znakomite trio!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto kruche:
    2 ½ szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    zczypta soli
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    szklanka cukru pudru
    2 opakowania budyniu truskawkowego z cukrem
    3 łyżki cukru
    pół szklanki oleju

    500 g rabarbaru
    Margaryna do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto kruche zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, jedna nieco większa od drugiej. Ciasto umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej to robić przez papier do pieczenia) i wylepiamy nim blaszkę o wymiarach 25/25 cm . Spód umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut następnie studzimy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i ciągle miksując dosypujemy budynie. Na koniec dolewamy olej(cienką stróżką), ponownie miksujemy.
    Piankę umieszczamy na podpieczonym spodzie, wyrównujemy.
    Rabarbar kroimy w małą kostkę, rozkładamy go na piance. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Placek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30 minut.
    SMACZNEGO.

Porady

Ciasto znakomicie smakuje także z innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować