Ciasto kruche z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest idelane, można je pieć z każdym rodzajem owoców. Polecam !

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
    1 szklanka cukru,
    4 zółtka, kostka masła lub margaryny,
    opakowanie cukru waniliowego,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 łyżki kwasnej śmietany
    1 kg jabłek (winnych),
    cynamon,
    cukier do posypania

Ciasto kruche z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,cukru,żółtek,masła (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą.
    Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
  • 3. 3/4 ciasta wykładamy na brytfankę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardło. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochę cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach.
  • 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na niecałą godzinę.
    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Mąkę najlepiej będzie kiedy ją przesiejemy. Natomiast ciasto wkładając do zamrażalki warto włożyc do woreczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy