Ciasto kruche z dżemem

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Często piekę to ciasto, ponieważ jest nie za słodkie, kruche ale nie suche, lekko wilgotne, bardzo dobre.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 słoik dowolnego dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Ciasto kruche z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, 4 żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, jedną część zagnieść z 2 łyżeczkami kakao i wstawić wszystko do zamrażalnika na parę minut.
  • Na ciasto wyłożyć dżem i na to utrzeć na tarce część kakaową. 2. Jedną częścią ciasta wylepić blachę o wymiarach 28 cm/24 cm,wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć dżem, na to utrzeć na tarce część kakaową.
  • Pianę z białek  ułożyć na części kakaowej i na to zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. 3. Ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna. Równo rozsmarować na części kakaowej. Na to zetrzeć na tarce trzecią część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 50 minut.

Porady

Do dżemu można dodać dowolne osączone owoce z kompotu. Ja dodałam do dżemu wieloowocowego śliwki z kompotu, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować