Ciasto krówkowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy pojedynczo mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy pomału dodajemy budynie przesiane przez sitko( np. do cukru pudru) i ucieramy. Każdą następną warstwę budyniu dodajemy gdy poprzednia zostanie dokładnie zmiksowana.
2.Masę przekładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40x24 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół.
3.Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy cukier i słonecznik. Prażymy często mieszając aż nabierze jasno złotego koloru. Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę krówkową. Na samym końcu dodajemy 3/4 uprażonego słonecznika. Masę dokładnie mieszamy.
4.Na jeden blat biszkopta wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugą częścią biszkopta.
5.Wykładamy pozostałą masę i posypujemy słonecznikiem. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze