Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

4.4 (211 ocen)

Jedno z moich ulubionych ciast, przekładane masą krówkową i chrupiącym słonecznikiem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3 budynie śmietankowe
    łyżka mąki pszennej
    łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    puszka masy krówkowej( 510 g)
    400 g masła
    20 dag słonecznika
    oraz:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.4 (211 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kajmak Krówki

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rjj3al 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy pojedynczo mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy pomału dodajemy budynie przesiane przez sitko( np. do cukru pudru) i ucieramy. Każdą następną warstwę budyniu dodajemy gdy poprzednia zostanie dokładnie zmiksowana.
  • image-1s4q9x5 2. Masę przekładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40x24 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół.
  • image-2775q9p 3. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy cukier i słonecznik. Prażymy często mieszając aż nabierze jasno złotego koloru. Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę krówkową. Na samym końcu dodajemy 3/4 uprażonego słonecznika. Masę dokładnie mieszamy.
  • image-10tsjkw 4. Na jeden blat biszkopta wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugą częścią biszkopta.
  • image-0j0iifk 5. Wykładamy pozostałą masę i posypujemy słonecznikiem. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Masa kajmakowa Masa krówkowa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować