Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Słodka masa krówkowa z chrupiącym wewnątrz słonecznikiem. Palce lizać

  • 40 min

Składniki:

  • Placek słonecznikowy:
    - 1/2 kostki masła
    - 15 dkg cukru
    - 4 łyżki mleka
    - 30 dkg łuskanego słonecznika
    Ponadto:
    - masa krówkowa
    - 1 kostka margaryny
    - 1 paczka herbatników
    - alkohol (do nasączenia herbatników)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go na pół.
    Placek słonecznikowy: masło rozpuścić, dodać mleko i cukier, wsypać słonecznik. Wszystko dokładnie wymieszać (cukier musi się rozpuścić); wylać na blachę. Piec na złoty kolor.
    Masa: Margarynę utrzeć z masą krówkową na puch, dodać pokruszony placek słonecznikowy, wymieszać.
  • 2. Przełożenie ciasta: połowa biszkoptu, połowa kremu, warstwa herbatników namoczonych w alkoholu, druga połowa kremu, następna część biszkoptu.
    Ciasto polać polewą i posypać ziarnami słonecznika

Porady

W wersji dla dzieci można herbatniki namoczyć np. w galaretce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować