Ciasto krówka

4.5 (155 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Popularne , słodkie ciasto. Najlepiej się sprawdza przy dużej liczbie gości .

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 3 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - masło: 15 dekagramów
    - miód: 3 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - cukier (wanilinowy): 32 gramy
    KREM:
    - masło: 250 gramów
    - mleko: 3 szklanki
    - kaszka (manna): 4 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    WIERZCH:
    - masa krówkowa: 1 puszka
    - orzechy (włoskie): 400 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i piec osobno około 15 min. w 200 st.
  • 2. Mleko gotujemy. Mieszając wsypujemy kaszkę i cukier . Gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy.
    Masło ucieramy .Do utartego masła dodajemy porcjami wystudzoną kaszkę. Ucieramy, aż kaszka połączy się z masłem.
  • 3. Jeden placek smarujemy kremem. Przykrywamy drugim. Na drugim placku rozsmarować masę krówkową i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować