Ciasto kruche a jednocześnie niesamowicie lekkie ,słodkie a jednocześnie orzeźwiające ...chyba jeden z moich ulubionych śmietanowców :) przepis w mojej rodzinie od wielu wielu lat :)
5 godz. 20 min
Składniki:
- 370 g mąki krupczatki
- 140 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g miodu twardego lub 4 łyżki płynnego
- 250 g zimnego masła
- 125 g cukru
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Do przełożenia :
-1 litr kremówki 30%
- 5 szt śmietan-fix
- pół szklanki cukru pudru (można więcej lub mniej ,kwestia smaku)
Dodatkowo :
- 500g - puszka masy kajmakowej rozrzedzonej w kąpieli wodnej
- 100 g płatków migdałów ( jak nie są prażone należy uprażyć na patelni )
1.Masło pokroić na kawałeczki ,wymieszać wszystkie składniki ,mikserem na szybkich obrotach ok 3 minuty ,ręcznie zajmie troszkę dłużej ale starajmy się to zrobić jak najszybciej żeby masło się nie rozpuściło za bardzo ,dzielimy na dwie części , wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinkę .
Blaszkę 20 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką ,wyłożyć równomiernie część ciasta ,ja robię to ręcznie ponieważ ciasto jest tak plastyczne ,że nie ma sensu bawić się wałkiem :)
piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,włożyć ciasto i piec 15-18 minut ,do koloru jak widać na zdjęciu
Z drugą porcją postępować tak samo .
odstawić do ostudzenia
2.ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami.
3.masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej tak aby zrobiła się bardziej rzadka
4.Wykładamy śmietanę na blat ,przykrywamy drugim blatem ,delikatnie dociskamy , wykładamy masę kajmakową i posypujemy uprażonymi migdałami .
wstawiamy do lodówki na kilka godzin,najlepsze jest na drugi dzień
Komentarze