Ciasto Krówka

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz. 20 min

Ciasto kruche a jednocześnie niesamowicie lekkie ,słodkie a jednocześnie orzeźwiające ...chyba jeden z moich ulubionych śmietanowców :) przepis w mojej rodzinie od wielu wielu lat :)

  • 5 godz. 20 min

Składniki:

  • - 370 g mąki krupczatki
    - 140 g mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 100 g miodu twardego lub 4 łyżki płynnego
    - 250 g zimnego masła
    - 125 g cukru
    - pół łyżeczki sody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka olejku waniliowego


    Do przełożenia :

    -1 litr kremówki 30%
    - 5 szt śmietan-fix
    - pół szklanki cukru pudru (można więcej lub mniej ,kwestia smaku)


    Dodatkowo :

    - 500g - puszka masy kajmakowej rozrzedzonej w kąpieli wodnej
    - 100 g płatków migdałów ( jak nie są prażone należy uprażyć na patelni )
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto krówka Desery

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić na kawałeczki ,wymieszać wszystkie składniki ,mikserem na szybkich obrotach ok 3 minuty ,ręcznie zajmie troszkę dłużej ale starajmy się to zrobić jak najszybciej żeby masło się nie rozpuściło za bardzo ,dzielimy na dwie części , wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinkę .
    Blaszkę 20 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką ,wyłożyć równomiernie część ciasta ,ja robię to ręcznie ponieważ ciasto jest tak plastyczne ,że nie ma sensu bawić się wałkiem :)
    piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,włożyć ciasto i piec 15-18 minut ,do koloru jak widać na zdjęciu
    Z drugą porcją postępować tak samo .
    odstawić do ostudzenia
  • 2. ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami.
  • 3. masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej tak aby zrobiła się bardziej rzadka
  • 4. Wykładamy śmietanę na blat ,przykrywamy drugim blatem ,delikatnie dociskamy , wykładamy masę kajmakową i posypujemy uprażonymi migdałami .
    wstawiamy do lodówki na kilka godzin,najlepsze jest na drugi dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować