Ciasto krówka

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Krówka to jedno z moich ulubionych ciast i chyba jedno z pierwszych jakie upiekłam. Miodowe ciasto, ubita śmietana i masa krówkowa posypana orzechami włoskami, to połączenie dość słodkie, ale bardzo smaczne.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1/4 szklanki cukru
    około 60-65 g masła lub margaryny do wypieków
    1/2 łyżeczki sody
    1 jajko

    Krem śmietanowy:
    330 ml śmietany 30% tł.
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1-1,5 łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody

    Dodatkowo:
    220 g masy krówkowej*
    grubo posiekane orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto krówka Desery

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielmy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem lub margaryną tortownicę o średnicy 20 cm. Pieczemy dwa osobne blaty. Każdy blat piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 15 minut. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Jeden upieczony i wystudzony blat ciasta układamy na dnie tortownicy. Rozsmarowujemy na nim krem śmietanowy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu drugiego blatu rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy ją posiekanymi orzechami włoskimi. Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów lub orzechów laskowych. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Potem również przechowujemy je w lodówce.


Porady

* Do tego ciasta używam gotowej masy krówkowej z puszki. Można jednak użyć również słodzonego skondensowanego mleka w puszcze - należy wtedy puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą, tak aby cała puszka była przykryta i gotować przez około 3 godziny od chwili zagotowania się wody. Powstanie wtedy masa krówkowa. P.S. Gwiazdkę z napisem DZIĘKUJĘ upiekłam z klasycznego kruchego ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Napis zrobiłam za pomocą stempli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować