Ciasto Krówka

4.5 (163 ocen)

Bardzo pyszne krówkowe ciasto z dodatkiem chrupiących orzechów oraz słonych krakersów... Moja rodzinka się nim zajada;)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka,
    3 czubate łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru,
    1 budyń o smaku karmelowym,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietanki 30%,
    3 łyżki pełnego mleka w proszku,
    1/2 laski wanilii,
    łyżka żelatyny,
    3 czubate łyżki cukru pudru.

    Polewa:
    300g cukierków krówek,
    łyżka mleka w proszku,
    3 łyżki śmietanki 30%,
    2 łyżki masła,
    200g krakersów,
    posiekane orzechy włoskie.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cukierki Krówki

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 175st. Ostudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą.
  • surowa krówka 2. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić. W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować. Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto.
  • surowa krówka2 3. Masło, śmietankę i krówki stopić na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać mleko w proszku. Na cieście rozłożyć krakersy, jeden obok drugiego. Rozsmarować polewę, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Mleko Orzechy Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować