Ciasto Królowa Śniegu

4.73 (244 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia

Ciasto zachwyca swoim smakiem i wyglądem, jest słodkie, kremowe, świetnie wpiszę się w zimową aurę. Zasmakuje małym, jak i dużym, gorąco polecam

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka,
    1 szklanka mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju,
    2/3 szklanki cukru,
    KREM NIEBIESKI:
    1 budyń waniliowy,
    1 galaretka niebieska,
    2 szklanki mleka,
    2 łyżki cukru,
    1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych,
    KREM BIAŁY:
    1 galaretka agrestowa,
    3/4 szklanki wody,
    400 g śmietany kremówki,
    5-6 łyżek cukru pudru,
    WARSTWA NIEBIESKA:
    2 galaretki niebieskie,
    500ml wody,
    DO DEKORACJI:
    cukrowe ozdoby,
Wystaw ocenę:

4.73 (244 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królowa śniegu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli biszkopt zacznie się spiekać to przykryj go folią. Biszkopt można nasączyć ponczem.
  • ciasto 2. KREM NIEBIESKI: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj, galaretka powinna się rozpuścić.
  • ciasto 3. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wyłóż ją na biszkopt. Ciasto odstaw do lodówki.
  • ciasto 4. Gdy krem stężeje ułóż na nim paczkę delicji jedną obok drugiej. Ciasto przełóż do lodówki.
  • ciasto 5. KREM BIAŁY: Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • ciasto 6. Ostatnią warstwę stanowią niebieskie galaretki rozpuszczone w 500ml wody. Do dekoracji ciasta użyj cukrowych ozdób i bitej śmietany, którą nałóż szprycą. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 23.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=247 PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować