Ciasto królewskie z galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakuje wszystkim, a najbardziej mojej mamie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● budyń śmietankowy lub waniliowy
    ● po łyżce oleju i octu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    ● 1/2 l kwaśnej śmietany
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1/2 op. żelatyny
    ● 4 galaretki w różnych kolorach
    Oraz: wiórki kokosowe

Ciasto królewskie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po 1 żółtku i nadal miksujemy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Miksujemy na najniższych obrotach, dodajemy ocet i olej. Wlewamy do tortownicy (śr. 29 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Masa: trzy galaretki rozpuszczamy oddzielnie w trochę mniej niż 1/2 l wody, studzimy. Zastygnięte kroimy w kostkę. Żelatynę i 4. galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 szkl. przegotowanej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem, wlewamy żelatynę i galaretkę, ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy kostki galaretek, mieszamy.
  • 3. Spód biszkopta wkładamy do tortownicy i zalewamy 1/2 tężejącej masy śmietanowej. Przykrywamy ciastem i wykładamy resztę masy. Posypujemy wiórkami. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy