Ciasto królewskie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po 1 żółtku i nadal miksujemy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Miksujemy na najniższych obrotach, dodajemy ocet i olej. Wlewamy do tortownicy (śr. 29 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na pół.
2.Masa: trzy galaretki rozpuszczamy oddzielnie w trochę mniej niż 1/2 l wody, studzimy. Zastygnięte kroimy w kostkę. Żelatynę i 4. galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 szkl. przegotowanej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem, wlewamy żelatynę i galaretkę, ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy kostki galaretek, mieszamy.
3.Spód biszkopta wkładamy do tortownicy i zalewamy 1/2 tężejącej masy śmietanowej. Przykrywamy ciastem i wykładamy resztę masy. Posypujemy wiórkami. Schładzamy.
Komentarze