Ciasto Królewicz

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pyszne i pasuje na każdą okazję,zadowoli każdego łasucha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto miodowe:
    300 g maki pszennej
    100 g cukru kryształu
    2 łyżki miodu
    1 łyżka mleka
    1 żółtko
    150 g margaryny
    1 łyżeczka sody
    na biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki oleju
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę budyniową:
    100 g cukru kryształu
    500 ml mleka
    2 cukry waniliowe(po 16 g)
    200 g masła
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    na polewę:
    80 g masła
    3 łyżki cukru kryształu
    1 łyżka mleka
    1 czubata łyżka kakao
    dodatkowo_
    350 g nutelli
    400 g masy krówkowej
    dekoracja cukrowa


Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto miodowe:
    Mąkę wymieszać z sodą,następnie posiekać z margaryną.dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto,podzielić na połowę.
    Jedną część ciasta rozwałkować wyłożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm i piec w temperaturze 200*C przez około 8-10 minut,w ten sam sposób upiec drugi placek.Ostudzić.
  • 2. przygotować biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę,mąk i proszek do pieczenia połączyć razem i dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut w tej samej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia co placki miodowe.Ostudzić.
  • 3. przygotować masę budyniową:
    W połowie szklanki mleka rozpuścić obie mąki,resztę mleka zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i masłem,wlać mieszaninę mączną i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia.Masę podzielić na dwie części i jeszcze gorącą wyłożyć na placki miodowe,pozostawić,aż masa na plackach całkowicie ostygnie i będzie zwarta.
  • 4. Zimny biszkopt od spodu posmarować nutellą i położyć posmarowaną stroną na jednym placku miodowym ,wierzch biszkoptu posmarować masą krówkową,przykryć drugim plackiem miodowym (masą budyniową do nutelli).
  • 5. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w rondelku na małym ogniu,gdy masa się zagotuje zdjąć z palnika lekko przestudzić i polać wierzch ciasta,posypać dekoracja cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować