Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto miodowe:
Mąkę wymieszać z sodą,następnie posiekać z margaryną.dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto,podzielić na połowę.
Jedną część ciasta rozwałkować wyłożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm i piec w temperaturze 200*C przez około 8-10 minut,w ten sam sposób upiec drugi placek.Ostudzić.
2.przygotować biszkopt:
Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę,mąk i proszek do pieczenia połączyć razem i dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut w tej samej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia co placki miodowe.Ostudzić.
3.przygotować masę budyniową:
W połowie szklanki mleka rozpuścić obie mąki,resztę mleka zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i masłem,wlać mieszaninę mączną i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia.Masę podzielić na dwie części i jeszcze gorącą wyłożyć na placki miodowe,pozostawić,aż masa na plackach całkowicie ostygnie i będzie zwarta.
4.Zimny biszkopt od spodu posmarować nutellą i położyć posmarowaną stroną na jednym placku miodowym ,wierzch biszkoptu posmarować masą krówkową,przykryć drugim plackiem miodowym (masą budyniową do nutelli).
5.Wszystkie składniki polewy rozpuścić w rondelku na małym ogniu,gdy masa się zagotuje zdjąć z palnika lekko przestudzić i polać wierzch ciasta,posypać dekoracja cukrową.
Komentarze