CIASTO KORZENNE ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetny zestaw smaków : cynamon, śliwka, czekolada.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1 szklanka oleju
    - 3 szklanki maki (odjąć 3 łyżki)
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 1 łyżka cynamonu
    - 2 łyżki kakao
    - 40 dkg śliwek węgierek + cynamon do obsypania owoców
    Masa :
    - 1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka)
    - 1/2 l mleka
    - 25 dkg masła, lub 1 kostka margaryny Palma
    - 1,5 szklanki cukru
    - kilka kropel aromatu cytrynowego
    Dekoracja :
    - 2 czekolady deserowe
    - 3 łyżki mleka
    - 1 galaretka malinowa
    - Lukier z 3/4 szklanki cukru pudru i 3 łyżek soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto korzenne ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 1/4 l wody gorącej. Odstawić do ostudzenia i do zakrzepnięcia.
  • 2. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. Śliwki przekroić na połowy i usunąć pestki. Oprószyć dokładnie cynamonem.
  • 4. Przygotować ciasto : W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.
    Ucierając dodawać po trochu olej. Zmniejszyć obroty i dalej ucierając dodawać po 1 łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamon.
  • 5. Ciasto przełożyć do formy 26 x 34cm i na wierzch poukładać ciasno połówki
    śliwek. Upiec ciasto w temp. 180 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka).
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 6. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem i dalej ucierając dodawać stopniowo (po 1 łyżce) budyń i aromat cytrynowy.
    Krem podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
  • 7. Ciasto po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Na część ze śliwkami rozsmarować 1/3 masy. Na drugi blat dać pozostałe 2/3 masy i przykryć go blatem ze śliwkami.
  • 8. Czekolady pokruszyć w misce, dodać mleko i roztopić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą stawiamy na rondelku z gotującą się wodą). Wymieszać
    na jednolitą masę i odstawić do ostudzenia. Sprawdzać, żeby czekolada nie zastygła.
  • 9. Wierzch ciasta polać czekoladą. Na wierzch utrzeć na tarce o grubych oczkach galaretkę, tworząc kryształki.
    Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym i polać wierzch ciasta.

Porady

Ciasto można udekorować tylko polewą czekoladową, posypać kokosem, lub pokruszonymi orzechami. Wszystko zależy od własnej inwencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować