Ciasto korzenne ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 1/4 l wody gorącej. Odstawić do ostudzenia i do zakrzepnięcia.
2.Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia.
3.Śliwki przekroić na połowy i usunąć pestki. Oprószyć dokładnie cynamonem.
4.Przygotować ciasto : W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodawać po trochu olej. Zmniejszyć obroty i dalej ucierając dodawać po 1 łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamon.
5.Ciasto przełożyć do formy 26 x 34cm i na wierzch poukładać ciasno połówki
śliwek. Upiec ciasto w temp. 180 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
6.W międzyczasie utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem i dalej ucierając dodawać stopniowo (po 1 łyżce) budyń i aromat cytrynowy.
Krem podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
7.Ciasto po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Na część ze śliwkami rozsmarować 1/3 masy. Na drugi blat dać pozostałe 2/3 masy i przykryć go blatem ze śliwkami.
8.Czekolady pokruszyć w misce, dodać mleko i roztopić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą stawiamy na rondelku z gotującą się wodą). Wymieszać
na jednolitą masę i odstawić do ostudzenia. Sprawdzać, żeby czekolada nie zastygła.
9.Wierzch ciasta polać czekoladą. Na wierzch utrzeć na tarce o grubych oczkach galaretkę, tworząc kryształki.
Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym i polać wierzch ciasta.
Porady
Ciasto można udekorować tylko polewą czekoladową, posypać kokosem, lub pokruszonymi orzechami. Wszystko zależy od własnej inwencji.
Komentarze