Ciasto korzenne z powidłami

4.5 (145 ocen)

  • 10 min

pyszne i proste

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    1 szklanka mleka,
    200 g masła,
    3 jajka,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki dżemu,
    1 łyżeczka przyprawy do pierników,
    2 łyżeczki sody,
    1 łyżeczka kakao

    Dodatkowo: powidła śliwkowe, ulubiona polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Ciasto korzenne z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki. Przekładamy do średniej wielkości formy (np. 32x20cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy. Przekładamy powidłami i polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować