Ciasto "korsarz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt (najlepiej dzień wcześniej).
2.Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wiśniówką, odstawić.
3.krem:Połowę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i budyń, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodając cappucino.
4.polewa:Czekoladę, masło i cukier umieścić w rondelku, rozpuścić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody, ostudzić. Galaretkę połączyć z czekoladą i śmietaną, dokłądni wymieszać, odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.
5.składanie ciasta:Biszkopt nasączyć herbatą z rumem, Rozsmarować krem. Rozłożyć śliwki, zalać je tężejącą polewą.
Komentarze