ciasto "Korsarz"

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pachnące rumem ciasto ze śliwkami i masą cappucino. Idealne na rodzinne uroczystości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na biszkopt: (blaszka 25*34cm)
    5 jajek
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    śliwki: (przygotować kilka dni wcześniej)
    200 g suszonych śliwek
    2 kieliszki wiśniówki (lub ewentualnie rumu)
    na krem:
    1/2 l mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
    kostka masła
    4 łyżki sypkiego cappucino (najlepiej o smaku rumowym)
    kieliszek rumu
    polewa:
    200 g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 galaretka wiśniowa
    1/2 kostki masła
    1 łyżka cukru
    dodatkowo:
    1/2 szklanki herbaty posłodzonej
    kieliszek rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "korsarz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt (najlepiej dzień wcześniej).
  • 2. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wiśniówką, odstawić.
  • 3. krem:Połowę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i budyń, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodając cappucino.
  • 4. polewa:Czekoladę, masło i cukier umieścić w rondelku, rozpuścić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody, ostudzić. Galaretkę połączyć z czekoladą i śmietaną, dokłądni wymieszać, odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.
  • 5. składanie ciasta:Biszkopt nasączyć herbatą z rumem, Rozsmarować krem. Rozłożyć śliwki, zalać je tężejącą polewą.

Porady

ciasto przechowywać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować