Ciasto kolorowe z masą wiórkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać wodę żółtka i cukier. Na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na połowę.
Galaretki czerwone rozmieszać w 3 szklankach wody a galaretkę zieloną w jednej szklance. Odstawić do lekkiego stężenia.
Zagotować szklankę mleka i dodać do niego wiórki kokosowe. W pozostałym mleku rozmieszać budyń z cukrem i dodać do wiórków. Gdy masa zgęstnieje wystudzić i zmiksować z masłem albo margaryną.
Spodnią część ciasta posmarować powidłami i wyłożyć masę wiórkową. Łyżeczką zrobić w masie wgłębienia i zalać je tężejącą zieloną galaretką. Gdy trochę stężeje wylać czerwone tężejące galaretki.
Przekrojoną stronę górnej części posmarować większą częścią masy krówkowej smarowaną stroną położyć na galaretkach. Lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia.
Na koniec wierzch ciasta posmarować pozostałą masą i posypać wiórkami kokosowymi.Blaszka 24/38 cm.
Komentarze