Ciasto kokosowo-owocowe

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Dziękuję mojej sąsiadce Pani Joli za pomysł na szybki i pyszny deser.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    MASA OWOCOWA: Litrowy słoik kompotu z agrestem lub porzeczek (może też być duża puszka koktailu owocowego lub inne miękkie owoce w zalewie), 3 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru.
    MASA KOKOSOWA: 30dkg wiórków kokosowych, szklanka cukru (lub cukru pudru), kostka margaryny, 3 jajka.
    POLEWA CZEKOLADOWA: pół kostki czekolady, mleko (lub gotowa polewa)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie ubić lub wymieszać tylko łyżką. Upiec biszkopt na papierze w temp. ok. 180 st. przez 15 min.
    2. MASA OWOCOWA: Sok z owoców odlać, uzupełnić wodą tak, by razem był 1 litr. Na soku ugotować budynie z cukrem. Owoce wyłożyć na upieczony biszkopt, na owoce ciepły budyń.
    3. MASA KOKOSOWA: rozpuścić margarynę, dodać cukier, podgotować, żeby się rozpuścił, dodać wiórki kokosowe, chwile podgrzewać. Pod koniec gotowania dodać jajka. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową i zapiec ok. 10-15 min. w temp. 175 st. , do zarumienienia kokosu.
    4. POLEWA CZEKOLADOWA: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać tyle mleka żeby polewa miała płynna konsystencję. Wystudzone ciasto polać polewą.

Porady

Najlepszy do tego ciasta jest agrest. W sezonie można użyć domowego kompotu z agrestu lub porzeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować