CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE Z KAJMAKOWYM KREMEM Z DODATKIEM RUMU

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na biszkopt na białkach dostałam od sąsiadki, reszta ciasta mojego pomysłu. Ciasto bardzo smaczne, a dodatek rumu zaostrza jego smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 10 białek
    - 20 dkg cukru
    - 17 dkg mąki tortowe
    - 0,7 szklanki kokosu
    - 0,3 szklanki maku
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 łyżek oleju
    - kilka kropel aromatu waniliowego

    Krem kajmakowy :
    - 0,5 l mleka
    - 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    - 25 dkg masła
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 1/2 puszki kajmaku clasic
    - 2 łyżki rumu

    Dodatkowo :
    - 1 słoik (1/4 l) dżemu z czarnej porzeczki (u mnie własnej roboty)
    - 4 kostki gorzkiej czekolady
    - zimna woda przegotowana do zwilżenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kokosowo-makowe z kajmakowym kremem z dodatkiem rumu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Dalej miksować, aż cukier się całkiem rozpuści. Ucierając dodawać po łyżce oleju.
    Przestawić pracę robota na najniższe obroty i ucierając dodawać po 1 łyżce
    mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodać kokos, mak, aromat waniliowy i łyżką delikatnie wmieszać w ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 26 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
    Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu, wyjąć i zostawić do wystudzenia.
    Po ostudzeniu, ciasto dzielimy na 2 blaty.
  • 2. Z 1/2 l mleka i proszku budyniowego ugotować budyń (bez cukru). Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
    Dalej ucierając dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Na końcu dodać kajmak, rum i zmiksować na gładki krem.
    Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Pierwszy blat ciasta zwilżamy wodą i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta, zwilżamy ją i rozsmarowujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy drugą część kremu, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Jeżeli ciasto mają jeść dzieci, to zamiast rumu dodajemy kilka kropel aromatu rumowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto kokosowo-makowe

To może cię zainteresować