masa kokosowa:
-1/2 litra mleka
-200 g kokosu
-1 budyń śmietankowy na 1/2 l.
-ok 4 łyżki cukru ( wg uznania)
masa kajmakowa:
-1 puszka masy kajmakowej-510 g.
-200 g masła
-50 g. żurawiny z soku
-100 g. wiśni soczystych
można zastąpić rodzynkami
-1/3 szklanki wódki
-3 łyżeczki żelatyny+1/3 szklanki wody
Ciasto kokosowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa krówkowa- Owoce zalać wódką, potem odsączyć, będzie na nasączenie biszkoptu.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniej. Miękkie masło zmiksować z miękką masą krówkową. Na koniec dolać rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko zmiksować i wmieszać owoce. Wyłożyć na placek i rozsmarować.
2.N górę posypać kokosem i schłodzić w lodówce.
3.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli potem dodawanym po trochu cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Wymieszać i wylać na blaszkę 25x42 z papierem do pieczenia. Piec w temp. 175* C ok. 30 min. Po upieczeniu i ostudzeniu,ciasto przekroić i nasączyć alkoholem pozostałym z owoców.
4.masa kokosowa-Mleko zagotować, wsypać kokos, dalej gotować przez 5 minut. Budyń rozmieszać w troszkę mleka i wlać do kokosu. Przez chwilę gotować,mieszać bo może się przypalić.Ciepły wyłożyć na przekrojony placek.
Komentarze