Ciasto kokosowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 190 st.
2.wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawic do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
3.Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.
4.Zimny biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. ¼ część do posmarowania wierzchu. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.
Ciasto wstawiamy na parę godzin, by dobrze stężało.
Komentarze