Ciasto kokosowo-cytrynowe

4.97 (190 ocen)

Puszysty biszkopt z lekkim nie za slodkim cytrynowo-kokosowym kremem

Składniki:

  • biszkopt
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej

    masa
    200 g wiórków kokosowych
    1 duży (400ml) jogurt naturalny
    0,5 litra śmietany kremówki 30 %
    2 galaretki cytrynowe
    9 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.97 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 190 st.
  • 2. wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawic do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
  • 3. Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.
  • 4. Zimny biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. ¼ część do posmarowania wierzchu. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.
    Ciasto wstawiamy na parę godzin, by dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować