Ciasto kokosowe z budyniem

4.5 (170 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto na uroczyste okazje. Zachwyci Waszych gości.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na dużą blachę ( 50 x 25 )
    ciasto:

    12 dużych jaj
    1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    60 g budyniu waniliowego bez cukru ( lub skrobi ziemniaczanej )
    1 łyżka cukru z wanilią ( lub innego aromatu )
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    krem:

    5 szklanek mleka (1 1/4 l )
    3 op. ( 40 g ) budyniu waniliowego
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    5 ml olejku waniliowego
    1/2 op. białej czekolady
    50 g wiórków kokosowych
    300 g masła
    dodatkowo:

    1/2 op. białej czekolady
    100 g wiórków
    poncz:
    1 szklanka wody przegotowanej
    1 szklanka soku ( jabłkowy , pomarańczowy – jasny i kwaskowy,
    1-2 łyżki cukru lub miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rafaello

Ciasto kokosowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z lodówki wyciągnąć masło. Formę wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto: Białka oddzielić od żółtek – schować do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać olej, a gdy się połączy z masą, mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
    Białka ubić na sztywno z solą, połączyć z ciastem drewnianą szpatułką, stopniowo, w kilku turach delikatnie mieszając.
    Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół, piec 30 minut.
    Po tym czasie gorące ciasto upuścić z wysokości kolan, w formie, na wyłożoną na podłodze ściereczkę – dzięki temu nie opadnie.
    Odstawić przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.
  • 2. Krem: Gdy biszkopt się piecze możemy wykonać krem.
    4 szklanki mleka zagotować z cukrem i aromatem. W 5 rozpuścić budynie i mąkę ( najlepiej mikserem ) . Gdy mleko zacznie się gotować , zestawić je z ognia, wlać mieszankę i dokładnie rozmieszać, po czym ciągle mieszając gotować 5 minut. Gdyby zaczęły powstawać grudki garnek zestawiamy kilkakrotnie z ognia i dokładnie mieszamy budyń do ich rozpuszczenia.Do gorącego budyniu dodać pokrojoną czekoladę i wiórki, wymieszać i ostudzić.
    Masło ubić na miękką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować aż dokładnie się połączą. Dodać resztę pokrojonej czekolady ( drugą połowę )
  • 3. Składanie:
    Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Formę wyłożyć folią spożywczą – dla lepszego krojenia i tężenia.
    Ciasto przekroić na wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do formy.
    Przygotować poncz. Połową nasączyć ciasto. Wylać 3/4 masy budyniowej. Przykryć ciastem, ponownie nasączyć, posmarować kremem i obficie posypać wiórkami.
    Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować