Ciasto kokosowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z lodówki wyciągnąć masło. Formę wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek – schować do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać olej, a gdy się połączy z masą, mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno z solą, połączyć z ciastem drewnianą szpatułką, stopniowo, w kilku turach delikatnie mieszając.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół, piec 30 minut.
Po tym czasie gorące ciasto upuścić z wysokości kolan, w formie, na wyłożoną na podłodze ściereczkę – dzięki temu nie opadnie.
Odstawić przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.
2.Krem: Gdy biszkopt się piecze możemy wykonać krem.
4 szklanki mleka zagotować z cukrem i aromatem. W 5 rozpuścić budynie i mąkę ( najlepiej mikserem ) . Gdy mleko zacznie się gotować , zestawić je z ognia, wlać mieszankę i dokładnie rozmieszać, po czym ciągle mieszając gotować 5 minut. Gdyby zaczęły powstawać grudki garnek zestawiamy kilkakrotnie z ognia i dokładnie mieszamy budyń do ich rozpuszczenia.Do gorącego budyniu dodać pokrojoną czekoladę i wiórki, wymieszać i ostudzić.
Masło ubić na miękką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować aż dokładnie się połączą. Dodać resztę pokrojonej czekolady ( drugą połowę )
3.Składanie:
Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Formę wyłożyć folią spożywczą – dla lepszego krojenia i tężenia.
Ciasto przekroić na wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do formy.
Przygotować poncz. Połową nasączyć ciasto. Wylać 3/4 masy budyniowej. Przykryć ciastem, ponownie nasączyć, posmarować kremem i obficie posypać wiórkami.
Przed podaniem schłodzić.
Komentarze