Ciasto kokosowo-miodowe z kaszy manny

4.5 (162 ocen)

Nie za słodkie i bardzo smaczne a wielki plus jak dla mnie że bez pieczenia :) Inspiracją do stworzenia ciasta był Kaszaczek naszej Justi :)

Składniki:

  • Na dużą blachę 700 x 525
    1l. mleka
    1 i 1/2 szklanki kaszy manny
    1 kostka margaryny ( 250 g.)
    3/4 szklanki cukru
    1 saszetka cukru waniliowego
    2 łyżki miodu płynnego
    5 łyżek kakao
    5 łyżek wiórek kokosowych
    5-6 paczek małych kwadratowych herbatników ( u mnie Krakuski)
    Polewa:
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    4 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery Ciasto

Ciasto kokosowo-miodowe z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka podgrzewamy , gdy będzie gorące dodajemy kostkę margaryny , cukier , cukier waniliowy , miód oraz kakao. Gdy składniki się rozpuszczą wsypujemy kaszę manną ciągle energicznie mieszając ( najlepiej trzepaczką do jajek , by nie zrobiły się kluchy) Gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu.
    Gdy masa jest już gęsta dodajemy wiórki kokosowe - dokładnie mieszamy.
  • 2. Polewa: Do garnka wkładamy margarynę podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia , dodajemy mleko , połamana na mniejsze kawałki czekoladę , cukier oraz kakao - podgrzewamy do rozpuszczenie się składników co chwila mieszając.
  • 3. Blachę wykładamy połową herbatników , na wierzch wylewamy gotową masę z kaszy manny. Przykrywamy resztą herbatników na które wylewamy przygotowaną polewę-rozsmarowujemy ją po całości cista- posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Przykrywamy folią aluminiową ( by nie dotykała ciasta) odstawiamy do lodówki na parę h. u mnie na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować