Ciasto 'Kiwi bez alibi'

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz.

pyszny kwaskowy mus kiwi z lekkim kremem z mascarpone.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jaja
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Mus KIWI
    ok. 1kg kiwi (10szt)
    4łyżeczki żelatyny
    2łyżki cukru pudru.

    Krem
    250g mascarpone
    400ml śmietanki kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru

    Wykończenie
    2 paski startej gorzkiej czekolady lub kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto 'kiwi bez alibi' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno. Wmiksować cukier. Dodać żółtka. Gdy wszystko połączy się w całość , zmniejszyć obroty i wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , delikatnie zmiksować. Wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min w `180*C
  • 2. Mus KIWI
    Kiwi obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach. Wmieszać cukier puder. 'Papkę' z kiwi zagotować, zestawić z ognia i do wrzącego musu wsypać żelatynę intensywnie mieszając. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia na ok. 1h.
  • 3. Krem
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wsypać cukier puder, miksować na małych obrotach. Dodać mascarpone i miksować do uzyskania jednolitego kremu. Nie ubijać zbyt długo! Śmietankę można przebić~!
  • 4. Wykończenie
    Na biszkopt wyłożyć mus kiwi, następnie krem śmietanowy a wierzch obsypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin

Porady

Wymiary formy : 37x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować