Ciasto Kilimandżaro

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Kolejne pyszne ciasto z książki Siostry Anastazji.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    20 dag cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 1/2 kg jabłek
    2 galaretki dowolne
    1 łyżka masła

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag masła

    Do dekoracji:
    płatki migdałowe
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Wystudzić i przekroić na połowę.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
  • 3. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 4. Warstwy:
    biszkopt - masa jabłkowa - masa budyniowa - biszkopt - polewa czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować