Ciasto kawowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę. Zostawić do ostygnięcia.
2.Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując.Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać ostygnięte mleko z kawą. Na koniec wlać olej, wszystko razem dokładnie wymieszać.
3.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać połowę ciasta.
Gruszki obrać, pokroić na kawałki, posypać cukrem waniliowym i mąką (żeby nie opadły na dno). Wylać pozostałą część ciasta. Piec 50 min. w temp. 180 stopni.
4.Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować lukier: do cukru pudru dodać wodę i mleko, wymieszać. Polać nim ostygnięte ciasto.
Komentarze