Ciasto kawowe z gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne, niedrogie ciasto, doskonałe do jesiennej kawy

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    proszek do pieczenia
    0,5 szklanki mleka
    6 łyżek kawy rozpuszczalnej (kawa Inka, cappuccino)
    0,5 szklanki oleju
    6 większych gruszek
    cukier waniliowy
    na lukier:
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mleka
    1 łyżka wody

Ciasto kawowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę. Zostawić do ostygnięcia.


  • 2. Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując.Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać ostygnięte mleko z kawą. Na koniec wlać olej, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać połowę ciasta.
    Gruszki obrać, pokroić na kawałki, posypać cukrem waniliowym i mąką (żeby nie opadły na dno). Wylać pozostałą część ciasta. Piec 50 min. w temp. 180 stopni.
  • 4. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować lukier: do cukru pudru dodać wodę i mleko, wymieszać. Polać nim ostygnięte ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy