Ciasto kawowe z mlekiem w proszku

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Ciasto nie wymagające pieczenia szybkie i łatwe w przygotowaniu

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów
    200 g masła
    3 jajka
    4 żółtka
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 szklanki mleka w proszku
    500 g serka waniliowego "Danio"
    3 łyżki żelatyny
    1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
    1 czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę ok 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia , układamy jedną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odkładamy do wystygnięcia.
  • 2. 3 białka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Dodajemy 4 żółtka i delikatnie mieszamy .
    Masło ucieramy i dodajemy do ubitej masy . Miksując całość stopniowo dodajemy serki , mleko w proszku. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko miksujemy.
  • 3. Masą wlewamy na biszkopty i na wierzch układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
    Ciasto wkładamy do wystudzenia do lodówki.
    Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy ciasto.
  • 4. Smacznego :)

Porady

Gotową masę należy od razu wlać do blaszki ,ponieważ szybko się zastyga .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować