CIASTO KAWOWE

4.48 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto kawowe z pyszną masą kappucino i polewą bakaliową.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki
    Upiec ulubiony biszkopt z kakaem z 6 jaj. Przekroić na 2 placki.


    Biszkopt mojego przepisu:
    6 jaj
    1szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżeczki kakao
    2 łyżki oleju

    Masa:
    2 śmietany 30 % (ja kupuję w biedronce)
    6 łyżek cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki kappucino orzechowego

    Do nasączenia:
    Ok. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 ½ szkl. przegotowanej wody
    3 łyżki cukru (może być więcej jak ktoś woli słodsze)
    Alkohol (daję na oko)

    Polewa:
    ½ margaryny
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    40 dag rodzynek, 2-3 garści orzechów, alkohol

Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dzień wcześniej namoczyć rodzynki w alkoholu. Alkoholu wlać tyle aby całkowicie pokryły rodzynki.
    Na drugi dzień rodzynki odcedzić z alkoholu.

    Biszkopt: ubić białka z cukrem. Dodać po jednym żółtku, utrzeć. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia na końcu kakao i olej. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę. Piec ok. 30 min w 180 st.
    Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 placki.

    Masa: żelatynę namoczyć w wodzie (daję na oko) i rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem potem dodać kappucino. Ubitą śmietanę z kawą połączyć z żelatyną.
    (Jeśli masa jest zamało kawowa można jeszcze dodać 1 łyżkę kappucino lub 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej).

    Poncz: Zaparzyć kawę, przestudzić i dolać alkohol do smaku.

    Polewa: żelatynę namoczyć i rozpuścić w wodzie.
    Margarynę, cukier i kakao rozpuścić. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę podgrzewać. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietanę. Dokładnie wymieszać i połączyć z rodzynkami, siekanymi orzechami i połową alkoholu pozostałego z rodzynek.

    Wykonanie:
    Biszkopt nasączyć i wyłożyć ½ porcji masy. Na masę dać drugi biszkopt który także nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na masę ułożyć herbatniki moczone w kawie z alkoholem. Gotowe ciasto polać polewą z rodzynkami i orzechami.

    Jeśli zabraknie nasączenia trzeba wtedy dorobić. Ja zawsze dorabiam do nasączenia herbatników.

    SMACZNEGO




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować