1.Biszkopt:
Jajka wbijamy do miksera dodajemy cukier i cukier puder i miksujemy na puszystą białą masę. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do ubitych jajek i delikatnie całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy przez około 20 minut. Biszkopt studzimy i Odcinamy wierzchnią cieniutką upieczoną warstwę.
2.Syrop kawowy:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu 5 do 10 minut aż syrop zredukuje się o około 1/3 objętości i lekko zgęstnieje. Studzimy.
Syrop dzielimy na dwie części i jedną częścią smarujemy wierzch upieczonego biszkoptu.
3.Krem:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy na kremową konsystencje i dodajemy cukier puder, żelatynę i syrop kawowy. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Około 1/4 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Resztę kremu przekładamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię. Na równym kremie robimy rękawem cukierniczym małe kulki. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2- 3 godziny.
4.Kakao mieszamy z kawą i posypujemy dokładnie wierzch ciasta.
Komentarze