Ciasto kassate

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina chwali moje wypieki. To włoskie ciasto jest bardzo wykwintne.

Składniki:

  • ● 5 łyżek mąki tortowej
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 6 jajek
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: kostka masła
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżki kakao
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● budyń śmietankowy
    ● 2 szkl. mleka
    ● 3 łyżeczki żelatyny
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● galaretka wiśniowa
    Oraz: wiórki kokosowe
    ● pokruszone biszkopty
    ● owoce, np. wiśnie
    ● bakali
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kassate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na
    sztywno. Stopniowo dodajemy
    żółtka i mąki wymieszane
    z proszkiem. Ciasto przekładamy
    do natłuszczonej blachy
    (35x24 cm) i pieczemy ok.
    30 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Budyń gotujemy na mleku.
    Przygotowujemy galaretkę
    (wg przepisu na opakowaniu).
    Żelatynę rozpuszczamy.
  • 3. Masło ucieramy z żółtkami
    i 1/2 cukru, następnie z budyniem
    i sokiem. Dodajemy żelatynę.
    Mieszamy. Połowę
    masy mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto. Posypujemy
    bakaliami. Wykładamy
    resztę masy i posypujemy
    wiórkami. Układamy owoce.
  • 4. Białka ubijamy z resztą cukru
    i mieszamy z tężejącą galaretką.
    Chłodzimy. Wykładamy
    na ciasto i dalej chłodzimy.
    Posypujemy biszkoptami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować