Ciasto kakaowo- bananowe

4.45 (154 ocen)

  • 50 min

Najlepsze ciasto bananowe! Cudownie pachnące i świetnie smakujące, bardzo proste w wykonaniu! Bardzo pulchne. Nie można nie spróbować go jeszcze na gorąco, parząc sobie przy tym język :) Robiłam go już dwa razy, co bardzo rzadko mi się zdarza, upiekę jeszcze ponownie :)

  • 50 min

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
    100 g cukru
    150 g mąki pszennej
    30 g kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    100 ml mleka
    100 ml oleju
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.45 (154 ocen)

Ciasto kakaowo- bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 banany obrać ze skórki (po obraniu mają ważyć ok. 200 g), zmiksować blenderem. Dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, mleko, olej i jajka, zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wlać do keksówki o wymiarach 28x9 cm.
  • 2. Obrać ze skórki trzeciego banana, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć go na wierzchu ciasta.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Porady

Można zrezygnować z kładzenia na wierzch trzeciego banana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować