Ciasto kakaowe z masą serową.

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale jest naprawdę pyszne. I zawsze się udaje.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jaj
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1 jednej łyżce wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel araomatu pomarańczowego


    Masa
    1 serek mascarpone
    1 serek "mój ulubiony"
    1 duży pomarańcz
    1 galaretka pomarańczowa
    150g truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    Ponadto
    dżem pomarańczowy
    dżem truskawkowy
    150g czekolady
    3 łyżki mleka
    migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z masą serową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Jajka miksujemy z cukrem i olejkiem pomarańczowym.
    Następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wodę wymieszaną z sodą.
    Tak przygotowane ciasto wlewamy do blaszki (25X40) i pieczemy ok 45 min.


    Przygotowanie masy serowej:
    Serek mascarpone wymieszać z serkiem "mój ulubiony".
    Galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
    Truskawki zmiksować blenderem, tak samo postąpić z pomarańczem.
    Do truskawek dodać przestudzoną galaretkę truskawkową, natomiast do pomarańcza galaretkę pomarańczową.
    Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać zmiksowane truskawki z galaretką,
    Do drugiej zmiksowanego pomarańcza z galaretką. Przygotowane masy wstawić na około 10 min. do lodówki.


    Przekrojenie ciasta:
    Po wystygnięciu, ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą posmarować dżemem pomarańczowym.
    Następnie wyłożyć masę pomarańczową. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem truskawkowym,
    a następnie masą truskawkową. Przykryć trzecim kawałkiem ciasta. Docisnąć


    Dekorowanie ciasta:
    Czekoladę roztopić w rondelku z trzema łyżkami mleka i oblać ciasto. Posypać migdałami.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować