Ciasto kakaowe z kremem cappuccino i wiśniami

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Idealne na święta, efektowne i smaczne z moimi ulubionymi wiśniami w cukrze.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżki oleju

    Krem budyniowy cappuccino

    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku (dowolny smak)
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    250 g masła lub margaryny

    Wiśnie i czekolada lub polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Ciasto kakaowe z kremem cappuccino i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Przygotowanie jak biszkopt, białka ubij na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Odłóż mikser i delikatnie mieszając dodaj przesiane mąki z proszkiem, kakao i olej.
    Przełóż do małej formy i piecz 35 minut w 180 *C.
    Wystudź i przekrój tak aby powstały 3 placki, ja nasączyłam je sokiem wiśniowym z wodą.
  • 2. Krem
    Budyń ugotować na 2 szklankach mleka bez cukru, wystudzić. Masło zmiksować z kawą i cukrem, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Krem podzielić na połowę i smarować blaty ciasta, na krem wyłożyć wiśnie lekko wciskając. Na wierz rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada z odrobiną masła lub mleka, albo polewa kakaowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować