ciasto kakaowe w czekoladzie

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto z przepisu mojej babci, pieczone także przez moją mamę i mnie. Jest tak pyszne, że piekłam je już drugi raz w ciągu tygodnia. Wilgotne, mocno kakaowe, z wyczuwalną nutą cytryny. Długo zachowuje świeżość i dobrze się kroi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *porcja na dużą keksówkę 31 cm
    Składniki:

    6 jajek
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    szczypta soli
    400 g masła
    skórka i sok z 2 cytryn
    4 łyżki kakao
    5-6 łyżek mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka do polewy
    2 kostki białej czekolady
    kandyzowane wiśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto kakaowe w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodać sol i dokładać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Foremkę wyłożyć papierem i wylać białe ciasto a na wierzch ciemne. Piec około 60-70 minut w 180*C.
  • 2. Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i zdjąć pergamin. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Białą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać zanim polewa zastygnie. udekorować wiśniami i listkami melisy.

Porady

Najlepiej się kroi na drugi dzień po upieczeniu. Można je upiec w dwóch foremkach do babki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować