Ciasto kajmakowo budyniowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne ciasto na święta lub inną rodzinną uroczystość

  • Łatwy

Składniki:

  • - Ciasto : jajka: 2 sztuki
    - mąka: 300 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier: 200 gramów
    - mleko: 180 mililitrów
    - olej: 125 mililitrów
    - Masa : mleko: 500 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - margaryna Kasia: 100 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - masa kajmakowa z puszki (mała puszka): 1 puszka
    - Polewa : margaryna Kasia: 100 gramów
    - cukier: 0.33 szklanki
    - kakao: 1 łyżka
    - woda: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kajmakowo budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Składniki na ciasto oprócz mąki i proszku do pieczenia zmiksować.
    Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować.
    Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
    Wstawić blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut.
    Po wystudzeniu ciasto przekroić na trzy krążki.
    1/2 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    Obie maki i jajko rozrobić z resztą mleka i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
    Chwilę gotować.
    Miękką margarynę ucierać dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
    Następnie zrobić polewę podgrzewając na małym ogniu składniki, uważając aby się nie zagotowała.
    Przystąpić do przekładania ciasta:
    Na pierwszy krążek wyłożyć masę kajmakową, przykryć drugim plackiem.
    Na drugi placek wyłożyć masę i przykryć trzecim plackiem.
    Nadmiar masy rozsmarować boki ciasta.
    Na koniec ciasto polać polewą i udekorować kolorową posypką do ciast i wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować