Ciasto kajmakowe

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki maślane pełnoziarniste ( 2 paczki po 250 g )

    400 g masy kajmakowej
    200 ml śmietanki18 %

    1 l mleka
    3 budynie śmietankowe
    100 g masła

    800 g sera z wiaderka
    100 g masła
    400 g masy kajmakowej
    2 budynie śmietankowe

    330 ml śmietany 30 %
    galaretka brzoskwiniowa

    60 g kuleczek zbożowych w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami.
    Kajmak wyłożyć do rondelka i podgrzewać. Dodawać stopniowo śmietanę i mieszać. Gładką masę wyłożyć na herbatniki i przykryć herbatnikami.
    Wystudzić.
  • 2. Zrobić budyń z 1 l mleka z dodatkiem masła i wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć herbatnikami. Wystudzić.
  • 3. W rondelku rozpuścić masła , dodać ser i podgrzewać.
    Dodać budynie i kajmak . Mieszać i podgrzewać do chwili zagotowania.
    Wyłożyć do tortownicy , przykryć herbatnikami i wystudzić.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić.
    Zimną śmietanę ubić i dodać tężejącą już galaretkę.
    Wyłożyć na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego stężenia.
    Posypać kulkami zbożowymi czekoladowymi.
    Smacznego.

Porady

Moje budynie są bez cukru , dzięki temu ciasto nie jest przesłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować