Ciasto "jubilatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu ciemnego: Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Partiami wsypywać mąkę,lekko mieszając. Ciasto wylać do formy o wym.25x35 Piec 30-35 minut w temp.160 s C z termoobiegiem. Gdy ostygnie,przeciąć na pół.
Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Piec 10 minut krócej.
Wykonaniem masy jasnej:
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Ugotować budyń. Margarynę Kasię utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 3/4. Mniejszą część masy zostawić na wierzch ciasta. Do większej części masy dodać pokrojone kawałki kiwi i wymieszać.
Składniki na poncz wymieszać.
Wykonanie masy ciemnej:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać serek mascarpone i letnią żelatynę, wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,dodać do masy czekoladowej i wymieszać.
Złożenie ciasta :
Każdy biszkopt nasączyć ponczem !
Biszkopt ciemny
Masa z kiwi
Biszkopt jasny
Masa ciemna
Biszkopt ciemny
reszta masy
Dowolnie udekorować.
Schłodzić przed podaniem.
Smacznego :)
Komentarze