Ciasto "Jubilatka"

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Idealne ciasto na święta,urodziny i imieniny.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ciemny:
    8 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek cukru
    Składniki na biszkopt jasny:
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę jasną:
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe
    4 łyżki cukru
    4 szklanki mleka
    2 kostki masła
    Składniki na masę ciemną:
    250g serka mascarpone
    100 g czekolady gorzkiej
    400 ml śmietany 30%
    2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody
    Cukier puder
    Dodatkowo:
    4 szt. kiwi
    Bita śmietana do dekoracji
    Poncz:
    1 1/2 szklanki mocnej herbaty
    cukier
    aromat wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto "jubilatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu ciemnego: Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Partiami wsypywać mąkę,lekko mieszając. Ciasto wylać do formy o wym.25x35 Piec 30-35 minut w temp.160 s C z termoobiegiem. Gdy ostygnie,przeciąć na pół.
    Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Piec 10 minut krócej.
    Wykonaniem masy jasnej:
    3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Ugotować budyń. Margarynę Kasię utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 3/4. Mniejszą część masy zostawić na wierzch ciasta. Do większej części masy dodać pokrojone kawałki kiwi i wymieszać.
    Składniki na poncz wymieszać.
    Wykonanie masy ciemnej:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać serek mascarpone i letnią żelatynę, wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,dodać do masy czekoladowej i wymieszać.
    Złożenie ciasta :
    Każdy biszkopt nasączyć ponczem !
    Biszkopt ciemny
    Masa z kiwi
    Biszkopt jasny
    Masa ciemna
    Biszkopt ciemny
    reszta masy
    Dowolnie udekorować.
    Schłodzić przed podaniem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kiwi Masa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować