Ciasto jogurtowo-owocowe

0 (0 ocen)

Ciasto robi furorę wśród moich znajomych.

Składniki:

  • Warstwa biała
    500 ml śmietany
    250 g jogurtu greckiego
    7 łyżek cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek żelatyny
    Warstwa owocowa
    500 ml kompotu jagodowego
    1 galaretka (owoce leśne)
    1 łyżeczka żelatyny
    Dodatkowo
    1 op delicji
    1 op biszkoptów

Ciasto jogurtowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kompotu zlać sok. Podgrzać i rozpuścić w nim 1 łyżeczkę żelatyny i galaretkę. Dodać odcedzone jagody. Wystudzić.
  • 2. Blachę wyłożyć biszkoptami.
  • 3. 5 łyżek żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Ubić schłodzoną śmietanę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Gdy śmietana będzie ubita dodać jogurt grecki. Śmietanę podzielić na 2 części. Do jednej połowy śmietany dodać połowę rozpuszczonej żelatyny. Wymieszać, wyłożyc na biszkopty. Na to wykładamy tężejącą galaretkę z jagodami. Odstawić do lodówki, aby stężało. Gdy stężeje dodajemy do drugiej połowy ubitej śmietany resztę rozpuszczonej żelatyny i wykładamy na galaretkę jagodową. Połowę tej śmietany i gładzimy. Układamy delicje i wykładamy resztę śmietany. Na wierzch posypujemy startą czekoladę.

Porady

Jagody można również zastąpić innymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy