Ciasto jogurtowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kompotu zlać sok. Podgrzać i rozpuścić w nim 1 łyżeczkę żelatyny i galaretkę. Dodać odcedzone jagody. Wystudzić.
2.Blachę wyłożyć biszkoptami.
3.5 łyżek żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
4.Ubić schłodzoną śmietanę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Gdy śmietana będzie ubita dodać jogurt grecki. Śmietanę podzielić na 2 części. Do jednej połowy śmietany dodać połowę rozpuszczonej żelatyny. Wymieszać, wyłożyc na biszkopty. Na to wykładamy tężejącą galaretkę z jagodami. Odstawić do lodówki, aby stężało. Gdy stężeje dodajemy do drugiej połowy ubitej śmietany resztę rozpuszczonej żelatyny i wykładamy na galaretkę jagodową. Połowę tej śmietany i gładzimy. Układamy delicje i wykładamy resztę śmietany. Na wierzch posypujemy startą czekoladę.
Komentarze