Ciasto jogurtowo malinowe

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne, idealne na lato

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 3 jajka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • ½ szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Aromat cytrynowy
    • 500 g malin
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 400 ml jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • Czerwona galaretka
    • Sok z połowy cytryny
    • Czekolada (dowolna, bez nadzienia)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowo malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i nadal ubijając dodajemy mąki oraz proszek. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego. Biszkopt pieczemy w temperaturze ok. 180oC na złoty kolor, do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu, aż puszczą sok. Następnie dodajemy kilka łyżek przegotowanej wody i miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Masę malinową przekładamy do garnka i podgrzewamy do takiej temperatury, by rozpuścić w niej galaretkę, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy galaretka się rozpuści, masę zdejmujemy z ognia. Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na biszkopt i chłodzimy w lodówce.
  • 3. Następnie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Najlepiej zrobić to trzepaczką. W kilku łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę i przestudzoną dodajemy do jogurtu. Masę jogurtową wylewamy na masę malinową.
  • 4. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nią masę jogurtową. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować