Ciasto jogurtowo-malinowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodkie ciasto jogurtowe z orzeźwiającą malinową nutą

  • 60 min

Składniki:

  • Blacha 24 x 24:

    350 ml jogurtu naturalnego
    6 łyżek śmietany 12 %
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 jaja
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    25-30 malin (mogą być mrożone)

Ciasto jogurtowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto jogurtowo-malinowe 1. Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • 2. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy).
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy