CIASTO JOGURTOWO-GALARETKOWE

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto palce lizać:):)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    7 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczke proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki kakao

    MASA JOGURTOWA:
    5 małych jogurtów Gratka lub 2 duże
    2 galaretki truskawkowe

    PIANA:
    1 bita śmietana ,,Śnieżka"
    1 galaretka kiwi

    DODATKOWO:
    2 Galaretki morelowe
    nektarynki
    banan
    2 paczki biszkoptów lub Delicji
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowo-galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:. Białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Następnie masę biszkoptową Dzielimy Na 2części, do jednej dodajemy kakao a drugą zostawiamy taką jaka jest. Blaszkę wykładamy papierem. Wkładamy do niej łyżka na przemian raz biszkopt żółty raz kakaowy. Pieczemy ok. 25min. w tem. 180C.
  • 2. MASA JOGURTOWA: Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody. Do tężejącej galaretki dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy. Gotową masę jogurtową wykładamy na biszkopt. Na nią układamy biszkopty lub ciastka Delicje.
  • ciasto. 3. PIANA: Bita śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i tężejącą wlewamy do bitej śmietany i ubijamy. Pianę wykładamy na masę jogurtową. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę banany i nektarynki.Następnie zalewamy tężejącą galaretką morelową (rozpuszczoną wg przepisu).

Porady

Galaretki i owoce można użyć innych zależy jak kto lubi. Biszkopt można zrobić jasny nie musi być przekładany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Morele Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować