Ciasto jogurtowo-galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:. Białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Następnie masę biszkoptową Dzielimy Na 2części, do jednej dodajemy kakao a drugą zostawiamy taką jaka jest. Blaszkę wykładamy papierem. Wkładamy do niej łyżka na przemian raz biszkopt żółty raz kakaowy. Pieczemy ok. 25min. w tem. 180C.
2.MASA JOGURTOWA: Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody. Do tężejącej galaretki dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy. Gotową masę jogurtową wykładamy na biszkopt. Na nią układamy biszkopty lub ciastka Delicje.
3.PIANA: Bita śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i tężejącą wlewamy do bitej śmietany i ubijamy. Pianę wykładamy na masę jogurtową. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę banany i nektarynki.Następnie zalewamy tężejącą galaretką morelową (rozpuszczoną wg przepisu).
Porady
Galaretki i owoce można użyć innych zależy jak kto lubi.
Biszkopt można zrobić jasny nie musi być przekładany.
Komentarze