Ciasto jogurtowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe o wyraźnym aromacie cytryny i wanilii.

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
    150 ml oleju roślinnego
    3 jaja
    250g cukru
    Aromat waniliowy
    Starta skórka z 1/2 cytryny
    175g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Kilka wydrylowanych śliwek
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka jajek od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, odstawiamy. Do żółtek dodajemy jogurt oraz cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy olej, jednocześnie wciąż ucierając ciasto, potem aromat waniliowy i otartą skórkę z cytryny.
  • 2. Następnie dodajemy sypkie składniki, czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki, można przelać ciasto do małej tortownicy lub formy z kominem). Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek.
  • 4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
  • 5. Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować