Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami polane miodem

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Pyszne letnie ciasto. Mój autorski przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
    110 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    1 jajko
    80 ml oleju
    300 ml jogurtu
    szczypta soli
    2 duże łodygi rabarbaru
    400 - 500 g truskawek
    płynny miód
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery Ciasto

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami polane miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na połówki. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w plasterki ok. 5mm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2. Jajko roztrzep dodaj pozostałe mokre składniki: olej, jogurt i pastę waniliową - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany zmieszaj składniki. wylej ciasto do formy, wygładź. Szybko obsyp rabarbarem i poukładaj truskawki, lekko dociskając. Piecz do suchego patyczka 40-60 minut. Ciepłe ciasto polej miodem.

Porady

Do ciasta możesz wykorzystać inne owoce. Ciasto jest jeszcze lepsze na drugi dzień, gdy miód wsiąknie w ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować