Ciasto jogurtowe z jagodami

4.5 (179 ocen)

Jagody to pyszne i niezwykle cenne dla naszego zdrowia owoce. Sezon na nie trwa dość krótko, dlatego póki lasy pełne są borówek, trzeba się nimi nacieszyć!! :) Świetnym pomysłem będą wszelkie wypieki z jagodami.

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    3/4 szklanki oleju
    cukier puder do posypania
    jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto jogurtowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz jogurtem i olejem, następnie całość wlej do mąki. Delikatnie wymieszaj ( nie wolno ubijać!!! - tylko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką).
  • 2. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, posyp umytymi i osuszonymi wcześniej jagodami, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 min w temp. 180C
  • 3. Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Porady

Ważne, by nie ubijać masy mikserem, a jedynie delikatnie ją wymieszać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować